Γουβέλη 4, Νέος Κόσμος
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχολή γονέων

 
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, ώρα: 11 π.μ.

Γνωριμία με το Snoezelen

Η ΣΠΕΕ προσκαλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το πολυαισθητηριακό περιβάλλον, το μαγικό δωμάτιο των παιδιών.

Η κ. Σοφία Αραμπατζή, Ψυχολόγος, θα μας εξηγήσει πώς λειτουργεί το δωμάτιο και τι προσφέρει στα παιδιά με διαταραχές, ή συναισθηματικές και μαθησιακές δυσκολίες, άγχος κ.λπ.

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες μετά τη συζήτηση θα δουν από κοντά το μαγικό δωμάτιο της ΣΠΕΕ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλ. +302109022442
 
 
Στη Σχολή Γονέων πραγματοποιούνται συναντήσεις γονέων με Ψυχολόγο, συχνά και με την παρουσία άλλων Ειδικών ανάλογα με το θέμα συζήτησης, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς γύρω από προβλήματα που τους απασχολούν. Τα θέματα επιλέγονται από τον Ψυχολόγο που συντονίζει τη συζήτηση, αλλά συχνά επιλέγουν και οι γονείς τη θεματολογία διατυπώνοντας προτάσεις ή συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια. Η ομάδα αποτελείται από γονείς ή υποψήφιους γονείς που ενδιαφέρονται να ακούσουν συζητήσεις που αφορούν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού, τη συμπεριφορά του, πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην εκπαίδευσή του κλπ. Στη Σχολή Γονέων μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν, ανεξαρτήτως εάν έχουν παιδιά ή αν παρακολουθούν προγράμματα στη ΣΠΕΕ.

Οι γονείς συζητούν με τον Ψυχολόγο της ομάδας τους, μοιράζονται τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες τους και ενισχύονται στο γονεϊκό τους ρόλο. Κατά τη διάρκεια του κύκλου συναντήσεων της Σχολής Γονέων γίνονται διαλέξεις από επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων (παιδιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς κ.α.) και αναλύονται συγκεκριμένα θέματα της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, αναπτυξιακά προβλήματα ή άλλου είδους δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί σε κάθε ηλικία. Στη Σχολή Γονέων οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν, συμμετέχουν δηλαδή ενεργά στη συζήτηση και συχνά οδηγούνται σε ένα «role play» που κάνει ακόμα πιο βιωματική την εμπειρία τους. Έτσι, μετά το τέλος κάθε συνάντησης φεύγουν προβληματισμένοι, αλλά και ανακουφισμένοι λόγω της αίσθησης ότι δεν είναι μόνοι σε ό, τι αντιμετωπίζουν, ενώ αισθάνονται και την ασφάλεια ότι στην επόμενη συνάντηση θα λύσουν κι άλλες απορίες τους, με τη βοήθεια όχι μόνο του Ψυχολόγου που είναι εκεί για να τους βοηθήσει, αλλά με τη βοήθεια των άλλων γονέων που αντιμετωπίζουν ίδιες ή παρόμοιες δυσκολίες.

Τα θέματα που συνήθως απασχολούν τις ομάδες αυτές αφορούν: προβλήματα συμπεριφοράς (ανυπακοή, αρνήσεις, επιθετικότητα, παθητικότητα κλπ), αναπτυξιακά ζητήματα (λόγου, κίνησης, κοινωνικοποίησης κλπ), απώλειες (διαζύγιο, πένθος κλπ), συναισθηματικές δυσκολίες, bullying(εκφοβισμός στο σχολείο), θέματα εφηβείας, αγωνίες υποψήφιων και νέων γονέων (εξωσωματικές εμπειρίες, εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεία, προσαρμογή μεγαλύτερων αδερφών στην άφιξη νέου μέλους κλπ) κλπ.

Στη ΣΠΕΕ η συχνότητα των συναντήσεων στη Σχολή Γονέων είναι μία ή δύο φορές το μήνα, ανάλογα με τους στόχους κάθε ομάδας, ενώ η εγγραφή στο ένα ή στο άλλο τμήμα εξαρτάται από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών της κάθε οικογένειας, αλλά και από το ενδιαφέρον των γονέων για τη θεματολογία που παρουσιάζεται σε κάθε τμήμα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και διαρκούν 2-3 ώρες κάθε φορά, ενώ είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ομάδες μικρότερης διάρκειας (2 συναντήσεων) ή έκτακτες συναντήσεις αν υπάρχει ανάγκη για την παρακολούθηση ειδικού σεμιναρίου.

Οι Ψυχολόγοι της ΣΠΕΕ συνεργάζονται και με παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια για τη λειτουργία Σχολής Γονέων, ενώ συχνά καλούνται και από συλλόγους και διάφορους φορείς για παρουσιάσεις σεμιναρίων της Σχολής Γονέων.

Επιπλέον, στη Σχολή Γονέων της ΣΠΕΕ οι γονείς μπορούν να εγγραφούν στα ειδικά σεμινάρια που παρουσιάζει ο

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και συνεργάτης της ΣΠΕΕ κ. Βασίλης Σταθάτος:

  1. Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης «τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα» του Αμερικανού ψυχολόγου δρ. Thomas Gordon, σύμφωνα με τον οποίο: «Οι γονείς μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά που να είναι υπεύθυνα, αυτοπειθαρχημένα και συνεργάσιμα, χωρίς να στηρίζονται στο όπλο του φόβου. Μπορούν να μάθουν πως να επηρεάζουν τα παιδιά, ώστε η συμπεριφορά τους να είναι αποτέλεσμα πραγματικού ενδιαφέροντος για τις ανάγκες των γονέων και όχι φόβου τιμωρίας ή απώλειας προνομίων».
  2. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τρέφοντας τον Παιδικό Νου» που αποτελεί πρόταση του νευροβιολόγου Daniel Siegel και της ψυχοθεραπεύτριας Tina Payne Bryson. Η εκπαίδευση στοχεύει στο να κατανοήσουν οι γονείς βασικές έννοιες και τεχνικές σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μέσα από τις τεχνικές αυτού του προγράμματος οι γονείς θα μπορέσουν να μεγαλώσουν ένα πιο ανθεκτικό συναισθηματικά και πνευματικά παιδί και θα μπορέσουν να του δημιουργήσουν τα θεμέλια για μια υγιή κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική ζωή.
  3. Στο πρόγραμμα συμβουλευτικής Marte Meo, «με τις δικές σου δυνάμεις», μοντέλο το οποίο υποστηρίζει τους γονείς να εντοπίσουν και να ενεργοποιήσουν τις ατομικές τους δεξιότητες στην επικοινωνία με τα παιδιά τους. Το ειδικό σύστημα συμβουλευτικής του Marte Meo μαθαίνει στο γονέα να αναγνωρίζει την αναπτυξιακή ευκαιρία (πότε πρέπει να παρέμβει;), με ποιο τρόπο να την πραγματώσει (πώς;), και γιατί είναι υποστηρικτική αυτή η συμπεριφορά (γιατί; τι αλλαγή επιφέρει;). Τέλος, αναδεικνύει τα καθοριστικά στοιχεία για την ποιότητα της επικοινωνίας του με το παιδί: την ενεργητική ακρόαση, την με κατάλληλο τρόπο επιβεβαίωση της επιθυμητής συμπεριφοράς, τη σύνδεση του παιδιού σε σχέση με τον κόσμο (άτομα, αντικείμενα, φαινόμενα).
 
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ.
ΘΕΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΑΝ… ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΣΑΣ,
ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟ,
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!