Γουβέλη 4, Νέος Κόσμος
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ψυχοθεραπεία & Θεραπεία οικογένειας

 

Ψυχοθεραπεία

 
 
Ψυχοθεραπεία ΣΠΕΕ - Στήριξη Παιδιού, Εφήβου, Ενηλίκου
 
 
 
Στη ΣΠΕΕ εφαρμόζονται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Ψυχοθεραπείας.

Η διαδικασία της Ατομικής Ψυχοθεραπείας αφορά ένα προσωπικό ταξίδι με εξατομικευμένους στόχους. Απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, αλλά και σε εφήβους με ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά ενοχλήματα, γενικευμένο άγχος, κλπ). Υπάρχουν διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, όλες όμως έχουν σαν στόχο την καλύτερη λειτουργία του ψυχοσυναισθηματικού κόσμου του ανθρώπου, την αναγνώριση και αλλαγή δυσλειτουργικών συμπεριφορών, τη μείωση του άγχους και των διαφόρων συμπτωμάτων που αυτό προκαλεί (π.χ. διαταραχές στον ύπνο, στη διάθεση, στην πρόσληψη τροφής, δυσλειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις).

Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας αναγνωρίζονται οι ανάγκες του ατόμου, γίνεται
 
 
 
 
καλύτερη διαχείριση των πιέσεων και των προβλημάτων του και ενισχύεται το άτομο να βρει τις δικές του λύσει, αυτές που του ταιριάζουν και με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες του. Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι η προσωπική θέληση.

Στη ΣΠΕΕ, εάν κριθεί απαραίτητο, οι ενήλικες που παρακολουθούν πρόγραμμα Ατομικής Ψυχοθεραπείας παραπέμπονται και για ιατρική εξέταση στο συνεργαζόμενο με το Κέντρο μας Ιατρό, για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (για άνοια, βαριάς μορφής κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κλπ) και να διαπιστωθεί αν χρήζουν και φαρμακευτικής θεραπείας.

Στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία οι συμμετέχοντες (θεραπευόμενοι) συνειδητοποιούν πρωτίστως ότι δεν είναι μόνοι και ότι πολλοί ακόμα αντιμετωπίζουν τα ίδια με αυτούς συμπτώματα (π.χ. ψυχοσωματικά συμπτώματα, απώλεια, ασθένεια, αναπηρία, κλπ), ενώ ενισχύονται ταυτόχρονα από τα μέλη της ομάδας για να δράσουν ακούγοντας παραδείγματα από τις δράσεις των υπολοίπων. Τα άτομα που συμμετέχουν σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας βρίσκουν πολύ συχνά ανακούφιση ακούγοντας τα άλλα μέλη να κατανοούν τα προβλήματά τους και ξεμπλοκάρουν από το άγχος και τις ενοχές τους καθώς μοιράζονται τους ίδιους ή παρόμοιους προβληματισμούς τους. Η ίδια η ομάδα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, καθώς πολλοί άνθρωποι καταπιέζονται από τη δυσκολία τους να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους σε άλλους και μέσα στην ομάδα τους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν να το κάνουν και να «εκπαιδευτούν» στη διαχείριση των συναισθημάτων τους (π.χ. θυμός).

Στη ΣΠΕΕ μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε μια ομαδική θεραπεία (η οποία έχει πάντοτε σταθερή διάρκεια και συχνότητα) ενώ παράλληλα δέχεται και ατομική θεραπεία, καθώς τα δύο αυτά είδη θεραπείας είναι συμπληρωματικά και βοηθούν από διαφορετική οδό το άτομο να κατανοήσει τον εαυτό του και να εξελιχθεί.
 

Θεραπεία Οικογένειας

 
 
Συχνά οι γονείς ζητούν μία συνάντηση με τον Ψυχολόγο μας προκειμένου να συζητήσουν τις «προβληματικές» συμπεριφορές του παιδιού τους. Τις περισσότερες φορές η μητέρα είναι εκείνη που θα επισκεφτεί τον Ψυχολόγο και θα του αναλύσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το παιδί της ή τα παιδιά της και γενικά τις δυσκολίες της καθημερινότητάς της. Αφού πραγματοποιηθεί η πρώτη αυτή συνάντηση με τον γονέα που έχει το αίτημα για βοήθεια ή και με τους δύο γονείς, τότε πραγματοποιείται και ένα ραντεβού με το παιδί που «φαίνεται» να αντιμετωπίζει ή να δημιουργεί το πρόβλημα. Εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το παιδί δεν αντιμετωπίζει άλλου τύπου δυσκολίες, το τρίτο ραντεβού γίνεται πάλι με τους γονείς προκειμένου να τους ανακοινωθεί το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν. Αν ο Ψυχολόγος κρίνει ότι οι δυσκολίες πηγάζουν από την κακή επικοινωνία των μελών της οικογένειας και ότι όλοι πρέπει να ενισχυθούν στη σωστή ανάληψη του ρόλου τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες, τότε συστήνει στους γονείς το πρόγραμμα της Οικογενειακής Θεραπείας. Στο πρόγραμμα αυτό η οικογένεια αντιμετωπίζεται σαν ένα σύστημα με τη δική του δομή και τους δικούς του κανόνες, μέσα στο οποίο υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση των
 
 
 
Θεραπεία οικογένειας ΣΠΕΕ - Στήριξη Παιδιού, Εφήβου, Ενηλίκου
 
 
 
 
 
μελών και οι δράσεις του ενός προκαλούν τις αντιδράσεις του άλλου. Η συμπεριφορά του «προβληματικού ατόμου», όπως συνήθως παρουσιάζεται το παιδί, επηρεάζεται από τις συμπεριφορές όλων των μελών, που συνειδητά ή ασυνείδητα προκαλούν συγκρούσεις και ανισορροπία μέσα στην οικογένεια. Με την Οικογενειακή Θεραπεία όλα τα μέλη αντιμετωπίζονται δίκαια και ισάξια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταλύονται οι κανόνες και εξισώνονται οι ρόλοι. Αντίθετα, οι ρόλοι γίνονται διακριτοί, η επικοινωνία των μελών βελτιώνεται και ξεκαθαρίζουν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μελών μέσα στην οικογένεια.

Με την Οικογενειακή Θεραπεία συχνά έρχονται στο προσκήνιο άλλες συναισθηματικές δυσκολίες των γονέων (προσωπικά βιώματα, δύσκολες οικογενειακές σχέσεις στην δική τους παιδική ηλικία κλπ) και ισχυρές άμυνες και προβολές που εμποδίζουν τα άτομα να δουν ξεκάθαρα τη δική τους ευθύνη στη διαιώνιση ενός προβλήματος μέσα στην οικογένεια. Ρόλος του Ψυχολόγου είναι να εντοπίσει αυτές τις επιμέρους δυσκολίες και σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας να συζητήσει ξεχωριστά με το άτομο αυτά που διαπιστώνει. Μετά από τη συνάντηση αυτή αξιολογείται κατά πόσο το άτομο μπορεί μέσα στην Οικογενειακή Θεραπεία να αντιμετωπίσει και τις επιμέρους δικές του εσωτερικές συγκρούσεις ή χρειάζεται ταυτόχρονα Ατομική Συμβουλευτική ή Ατομική Ψυχοθεραπεία
 
Για οποιοδήποτε θέμα κι αν σας απασχολεί
ή αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποιον ειδικό χρειάζεστε,
στο +302109022442 η Υπεύθυνη του Κέντρου θα σας κατευθύνει
για το πρώτο σας ραντεβού.